Therapie: welke aanpak past bij jou?

 

Ieder leven kent mooie en minder mooie perioden. De mooie perioden moeten we koesteren. De mindere perioden kunnen we aangrijpen om te groeien. Soms gebeuren er minder leuke dingen, soms is er niets aan de hand maar heb je toch sombere gedachten. Hoe we daarmee omgaan is voor iedereen verschillend en op ieder moment verschillend.

Maar wat nou als die sombere gedachten na een week of een maand niet overgaan? Wat nou als de vragen en problemen te ingewikkeld zijn om zelf of met hulp van je omgeving op te lossen?

Dan kan therapie de uitkomst bieden!

 

Soorten therapie

 

Ik kan verschillende soorten methoden in de  therapie toepassen, denk aan: RET,  cognitieve gedragstherapie , mindfulness, oplossingsgerichte therapie,  of ACT. Dit zijn vooral therapeutische benamingen. Onderstaande indeling geeft meer aan wat voor soort gesprekken er mogelijk zijn (therapie zal vaak bestaan uit een combinatie).  Jij geeft zelf aan waar je voorkeur naar uitgaat.

 • Jouw probleem oplossen
  Oplossingsgerichte therapie: We gaan op zoek naar antwoorden/oplossingen die (niet door mij maar) in jouzelf aanwezig zijn. De focus ligt op gedragsverandering en op de toekomst.
 • Begrip en aanvaarding van het verleden
  Het kan zijn dat er in het verleden dingen zijn gebeurd die nog niet af zijn. Je hebt gebeurtenissen nog niet geaccepteerd, bent nog boos of verdrietig om bepaalde dingen of je heb last van je verleden doordat je er over blijft piekeren. Dan is het goed om eerst stil te staan bij jouw verleden voordat je aan de oplossing begint. Stilstaan bij je verleden zorgt voor erkenning van jou als persoon. Dit is de eerste stap die nodig is om vervolgens te komen tot de oplossing.
 • Lichaamsgerichte therapie
  Deze vorm van therapie neemt het lichaam als startpunt. Het is wetenschappelijk bewezen dat we alle ervaringen bewust of onbewust opslaan in ons lichaam. Wanneer we de emoties die samengaan met deze ervaringen niet kunnen laten stromen/uiten kunnen we last krijgen van lichamelijke klachten. Denk aan hoofdpijn, vastzittende nek of schouders, hartkloppingen of prikkelbare darm.Middels lichaamsgerichte therapie ga je die spanningen in je lichaam localiseren en losmaken. Mijn ervaring is dat je na 1 sessie meteen verschil merkt.Omdat er zoveel mensen zijn die deze vorm van therapie aanbieden zie je door de bomen het bos niet meer. Welke lichaamsgerichte therapie past bij jou? Welke therapeut past het beste bij jou? Door mijn eigen ruime ervaring met lichaamsgerichte therapie, kan ik je wegwijs maken in deze wereld. Zie ook “spiritualiteit” voor meer informatie over verschillende therapieën).Daarbij komt dat het wenselijk is om lichaamsgerichte therapie te combineren met de therapie die ik aanbied. Waarom? Omdat je dan een verbinding kunt maken tussen het bewuste (hoofd) en het onbewuste (hart). Een verbinding die nodig is om echt de stap te maken naar verandering.
 • Therapie bij levensvragen
  Je hebt fijne vrienden, lieve familie, een mooi huis en een leuke baan. En toch wringt er iets.  Zo’n onbestemd gevoel met als ondertoon “ik weet niet wat er is, maar er is iets”.Wanneer dit gevoel langere tijd aanhoudt en een rode draad wordt in je leven, is het tijd om er iets mee te doen. In de therapie die ik je aanbied, kunnen we onderzoeken waar dat gevoel vandaan komt. Vaak liggen er levensvragen aan ten grondslag als “waarom ben ik hier” of “wat wil ik in het leven” of “wat vind ik nou echt leuk”?Ik kan je helpen om de antwoorden in jezelf te vinden.
 • Therapie bij heftige gebeurtenissen
  Het leven is mooi en er is geen vuiltje aan de lucht. Tot er iets onverwachts heftigs gebeurt. Een dierbare overlijdt, je verliest je baan, je gaat scheiden of je bent getuige van een ongeluk. Wanneer je het gevoel krijgt dat je de grip op de situatie verliest, is het zinvol om een afspraak te maken.

Ik kan het niet voor je oplossen. Ik kan je wel helpen zelf de oplossing te vinden. Alleen op die manier weet je dat het een oplossing is die werkt!

Spreekt deze manier van therapie je aan? Maak dan een afspraak via de agenda of neem contact met mij op. Ik beantwoord je vragen graag.

Danique Franssen

Agenda