Angst komt in vele soorten voor; angst voor spinnen, kleine ruimtes, open pleinen, ziektes of angst om verlaten te worden. Uiteindelijk hebben ze allemaal 1 ding gemeen. Je bent bang voor iets, ontzettend bang.

Vaak is het zo dat je ergens bang voor bent maar niet precies kunt uitleggen of snapt waarom je daar bang voor bent. Je gaat er over nadenken, komt er niet uit, spreekt jezelf vermanend toe en schaamt je voor je angst. Waarom ben je hier eigenlijk bang voor, vraag je je af. Door de schaamte durf je er niet over te praten met je omgeving, bang dat zij je veroordelen tot gek of zwak. Door de schaamte kun je je heel eenzaam voelen.

Het wordt een probleem wanneer je zelf last ondervindt van deze gevoelens en gedachten. Wanneer je aan jezelf gaat twijfelen of onzeker wordt.

 

Gaan onderstaande vragen weleens door je hoofd?

  • Waarom ben ik toch bang voor bijvoorbeeld kleine ruimtes?
  • Ik wil en mag niet bang zijn voor pleinen of autorijden, ik ben toch geen watje?!
  • Ik moet er alles aan doen om niemand te laten merken dat ik bang ben.
  • Mijn angst beheerst mijn leven, hoe kom ik ervan af?
  • Ik kan niet meer vrij leven, en toch voelt de angst als een veilige haven?

Tijdens onze gesprekken zal je merken dat een angst niet gek of zwak is. Het komt ergens vandaan. We gaan ervoor zorgen dat je begrip krijgt voor de angst en daardoor ook meer grip krijgt op de angst. In de therapie die ik je aanbied kunnen we twee sporen bewandelen:

  1. We onderzoeken waar de angst vandaan komt en daar besteden we aandacht aan. De oorzaak ligt vaak in het verleden. We bespreken de oorzaak (en) om vervolgens te kijken hoe we een patroon kunnen doorbreken.
    Parallel daaraan stellen we een plan (kleine stapjes) op om over de angst heen te komen.
  2. We laten de oorzaak voor wat het is en gaan meteen over naar een methode waar visualisatie de hoofdrol speelt. Je krijgt verschillende oefeningen waarin jij de angst transformeert naar een veilig beeld. Ook dit gebeurt in kleine stapjes.

Spreekt deze manier van therapie je aan? Maak dan een afspraak via de agenda of neem contact met mij op. Ik beantwoord je vragen graag.

Danique Franssen

Agenda