We hebben allemaal een batterij. Een batterij die af en toe opgeladen moet worden. Doen we dat niet, dan raakt de batterij leeg en doet ie het uiteindelijk niet meer.. Wat betekent dat WIJ het uiteindelijk niet meer doen.

Klinkt heel logisch. En toch hebben we allemaal weleens moeite om die batterij op te laden.

 

Wanneer je tegen een burn-out aan zit kun je je af vragen waarom je je toch zo gestrest voelt. Je kijkt om je heen of de oorzaak misschien daar ligt. Je vraagt je af waarom jij altijd alles moet doen, waarom niemand je helpt en je geeft signalen af dat de druk echt te hoog is en je dit niet langer volhoudt. Je roept om hulp en in de tussentijd is het een kwestie van overleven, alle ballen in de lucht houden.

 

Wanneer je in een burn-out zit, kan je lichaam niet meer verder zoals je het gewend was. Het is op. Je bent moe, je hebt misschien lichamelijke klachten als hartkloppingen, ziek zijn, migraine of duizeligheid en je bent geestelijk uitgeput.

Het kan zijn dat het meteen duidelijk voor je is dat je een burn-out hebt.. Dat je de oorzaken zo weet te noemen. Maar in de meeste gevallen is deze wetenschap er niet. Je hebt geen idee wat er aan de hand is, waar het door komt en hoe snel je er weer vanaf komt. Het enige wat je wel weet is dat je je ellendig voelt.

 

In de therapie die ik je aanbied gaan we op zoek naar de oorzaak van je burn-out. Dat klinkt als een open deur, waar je antwoorden verwacht als: je neemt teveel hooi op je vork, je kunt je tijd beter indelen, je bent te perfectionistisch of je hebt te weinig rustmomenten.

Ik ben echter op zoek naar de oorzaken achter die vragen. Waarom doe je wat je doet? Waardoor heb je moeite met je eigen grenzen herkennen (als je ze niet herkent, kun je zo ook niet aangeven)? Hoe komt het dat je alles zó leuk vind, dat je er geen ‘nee’ tegen kunt zeggen? Waardoor is er geen andere kwaliteit mogelijk dan een 9,5?

 

Hebben we de oorzaak in kaart gebracht en heeft dit gezorgd voor begrip en inzicht in de situatie, dan gaan we kijken naar de verandering die we in kunnen zetten. Wat wil jij graag veranderen? En hoe wil je dat doen? Waarom wil je dat op die manier doen en welke hindernissen kom je daarbij tegen? Dat laatste is misschien nog wel het belangrijkste. Ik vind het namelijk niet alleen belangrijk dat je deze burn-out vaarwel kunt zeggen, maar ook dat je gedrag aanleert zodat je de burn-out nooit meer tegenkomt.

 

Spreekt deze manier van therapie je aan? Maak dan een afspraak via de agenda of neem contact met mij op. Ik beantwoord je vragen graag.

Danique Franssen

Agenda