“Rouw is geen depressie, maar normaal gedrag van evenwichtige mensen”.

 

Bij rouwen denken we vaak aan de dood. Het verliezen van een dierbare. Maar rouwen doen we ook bij het verlies van een baan, scheiden, contact verbreken, verhuizen, je partner verliezen aan een verslaving of een chronische ziekte, zelf ziek worden, geen kinderen kunnen krijgen of verwachtingen in het leven die nooit zijn uitgekomen.

 

Deze situaties verdienen aandacht. Meer aandacht dan ze in onze maatschappij krijgen. Mensen die met rouw te maken hebben, hebben vaak dezelfde ervaringen. Gevoelens van eenzaamheid, een achtbaan van emoties, depressieve gevoelens en in sommige gevallen weinig begrip van de omgeving. Daardoor ben je niet alleen bezig met de rouwgevoelens maar ook met je staande houden in een omgeving waar je je verdriet niet kwijt kunt.

 

Heb je je onderstaande vragen weleens gesteld:

  • Waarom voel ik helemaal niets na zijn/haar dood?
  • Waar komt die woede vandaan?
  • Hoe pak ik de draad weer op?
  • Waarom doet mijn omgeving alsof er niets gebeurd is?
  • Ik ben bang om iemand te vergeten.
  • Ik ben bang om me gelukkig te voelen.
  • Ik voel me schuldig.

In de therapie die ik je aanbied, bekijken we per sessie wat er speelt en waar we de aandacht op leggen. Ervaring leert dat rouwen een achtbaan van emoties is, waardoor je omvergeblazen lijkt te worden. Het aanbrengen van overzicht is dan helpend. De onderliggende rode draad van de gesprekken zijn de rouwfasen. Wat niet betekent dat je in een hokje wordt geduwd! Het op de hoogte zijn van het bestaan van rouwfasen en de kennis daarvan kan helpen om begrip te krijgen voor je eigen gevoelens, gedachten en gedrag tijdens je rouwarbeid. Wat nodig is, omdat je soms het gevoel hebt dat je gek aan het worden bent. En dat is zeker niet het geval!

 

Spreekt deze manier van therapie je aan? Maak dan een afspraak via de agenda of neem contact met mij op. Ik beantwoord je vragen graag.

Het is niet omdat je hoofd het begrijpt, dat je hart het accepteert

Danique Franssen

Agenda